PRP

Τα αιμοπετάλια είναι μία από τις τρεις κατηγορίες κυττάρων του αίματος. Είναι γνωστά για το ρόλο τους στην πήξη του αίματος και την επούλωση βλαβών μετά από τραυματισμούς. Μέσα στα αιμοπετάλια περιέχονται ουσίες που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες (growth factors). Οι αυξητικοί παράγοντες είναι ουσίες του αίματος που ρυθμίζουν προβλήματα των οστών, των τενόντων, των μυών, των συνδέσμων και των χόνδρων.

Όταν από το αίμα μας απομονώσουμε και συγκεντρώσουμε τα αιμοπετάλια και τους αυξητικούς παράγοντες τότε δημιουργούμε το PRP (Platelet Rich Plasma) που σημαίνει Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια. Στο PRP περιέχονται αιμοπετάλια και αυξητικοί παράγοντες σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

prpΠως δρα το PRP;

Η ένεση PRP σε μια χρόνια τενοντίτιδα προσφέρει στην περιοχή αυτή ποσότητες αυξητικών παραγόντων σε πολλαπλάσιες συγκεντρώσεις σε σχέση με αυτές που μπορεί να προσφέρει η κυκλοφορία του αίματος σε εκείνο το σημείο. Οι αυξητικοί παράγοντες ξεκινούν και επιταχύνουν μια διαδικασία επιδιόρθωσης/επούλωσης της βλάβης μέσω προσέλκυσης κυττάρων, πολλαπλασιασμού τους, ωρίμανσης και παραγωγής ουσιών όπως το κολλαγόνο και μη κολλαγονικών πρωτεινών. Τελικά η περιοχή αυτή θα αποκτήσει ξανά μια πιο φυσιολογική δομή και σύσταση.

Ποιες τενοντίτιδες μπορεί να αντιμετωπισθούν με PRP;

  • Τενοντίτιδες στον Ώμο
  • Επικονδυλίτιδα (tennis elbow)
  • Τενοντίτιδα Επιγονατιδικού
  • Τενοντίτιδα Αχιλλείου

Πως γίνεται η θεραπεία PRP;

Χρησιμοποιείται το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Η διαδικασία της θεραπείας είναι πολύ απλή και περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:

  • Λαμβάνουμε λίγο αίμα από το χέρι του ασθενούς, όπως σε γίνεται σε μια συνηθισμένη αιμοληψία
  • Συμπυκνώνουμε το αίμα του ασθενούς με μια διαδικασία που λέγεται φυγοκέντρηση
  • Αναρροφούμε το PRP
  • Κατόπιν με τοπική αναισθησία και τη βοήθεια του υπερηχογράφου κάνουμε ένεση στην περιοχή του σώματος που θέλουμε να θεραπεύσουμε (π.χ γόνατο, ώμος, αγκώνας, πόδι)

Διαδικασία θεραπείας PRP

Εικ. Διαδικασία θεραπείας PRP

Είναι η θεραπεία πολύπλοκη ή επώδυνη;

Η θεραπεία είναι απλή και ολοκληρώνεται σε περίπου 20 λεπτά. Είναι ανώδυνη διότι γίνεται υπό τοπική αναισθησία. Μετά τη θεραπεία συνιστούνται 1-2 ημέρες σχετικής ανάπαυσης, λήψη απλών παυσίπονων (αν χρειασθεί) και τίποτα ειδικό ή περιοριστικό για την καθημερινότητα.

Πόσες θεραπείες απαιτούνται;

Στις τενοντίτιδες συνήθως απαιτούνται 2-3 ενέσεις. Το χρονικό διάστημα μεταξύ των θεραπειών είναι δύο εβδομάδες.

Πότε αναμένεται βελτίωση των συμπτωμάτων;

Το PRP δεν είναι φάρμακο. Είναι συμπυκνωμένα κύτταρα και ουσίες που φυσιολογικά υπάρχουν στο αίμα μας. Έτσι περιμένουμε να ξεκινήσει μια διαδικασία επιδιόρθωσης που τελικά θα προσφέρει μείωση του πόνου. Θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες για να γίνει φανερή η βελτίωση.

Η θεραπεία συμπληρώνεται με ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και κατάλληλων ασκήσεων.

Ποια η επιτυχία της θεραπείας;

Θα σας προτείνουμε την θεραπεία PRP όταν κρίνουμε πως είναι κατάλληλη για εσάς. Τα καλύτερα αποτελέσματα αναμένονται στην τενοντίτιδα του επιγονατιδικού και την έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow).

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη θεραπεία PRP;

Σε γενικές γραμμές αποτελεί μια πολύ ασφαλή θεραπεία. Δεν υπάρχουν παρενέργειες διότι δεν περιέχει φάρμακα. Δεν υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης νοσημάτων διότι πρόκειται για το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Μερικές φορές υπάρχει τοπική ενόχληση για λίγες ημέρες που αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Η πιθανότητα μικροβιακής φλεγμονής υπάρχει θεωρητικά αλλά είναι κάτω του 0,5% διότι κατά τη θεραπεία εφαρμόζονται οι γνωστοί κανόνες αντισηψίας. Επίσης δεν έχει αναφερθεί ως τώρα επιδείνωση της πάθησης μετά από θεραπεία με PRP.

Βλαστοκύτταρα

Τα βλαστοκύτταρα είναι πολυδύναμα κύτταρα. Μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να μετατραπούν σε διάφορους τύπους κυττάρων διορθώνοντας έτσι τραυματισμούς και βλάβες των οστών, μυών, τενόντων και αρθρώσεων. Συναντούμε διαφορετικά είδη βλαστοκυττάρων όπως αυτά στο αναπτυσσόμενο έμβρυο, στο ομφαλικό αίμα των νεογνών αλλά και στους ενήλικες στο λιπώδη ιστό και στο μυελό των οστών. Τα κύτταρα των ενηλίκων ονομάζονται Μεσεγχυματικά πολυδύναμα κύτταρα και μπορεί να εξελιχθούν σε τενόντια, οστικά, μυικά ή τενόντια κύτταρα.

blastokyttaraΠώς γίνεται η θεραπεία Βλαστοκυττάρων;

Μπορεί να γίνει με χρήση κυττάρων λιπώδους ιστού ή με λήψη οστικού μυελού.

Βλαστοκύτταρα από το υποδόριο λίπος: H θεραπεία ολοκληρώνεται σε δύο επισκέψεις. Αρχικά υπό τοπική αναισθησία λαμβάνεται με μια μικροεπέμβαση λίπος από το υποδόριο (από το δέρμα). Ακολούθως αποστέλλεται για καλλιέργεια στο εργαστήριο. Σε δύο περίπου εβδομάδες αφού έχει αναπτυχθεί μεγάλος αριθμός βλαστοκυττάρων γίνεται ένεση τους στην περιοχή του σώματος που πάσχει.

Βλαστοκύτταρα οστικού μυελού: Η θεραπεία ολοκληρώνεται σε μία μόνο επίσκεψη στο νοσοκομείο και απαιτεί μόλις γύρω στα 30-40 λεπτά. Υπό τοπική αναισθησία λαμβάνεται με μία βελόνα οστικός μυελός (συνήθως από το οπίσθιο μέρος της λεκάνης μας). Αμέσως ο μυελός επεξεργάζεται και συμπυκνώνεται . Ακολούθως τα βλαστοκύτταρα τοποθετούνται με ένεση στη περιοχή που πάσχει (γόνατο, ώμος κλπ) πάλι υπό τοπική αναισθησία. Ο ασθενής μπορεί να φύγει από το νοσοκομείο αμέσως για το σπίτι του. Συνιστάται σχετική ανάπαυση (όχι απόλυτη ακινητοποίηση, απλώς αποφυγή κούρασης) για 1-2 ημέρες . Κατά τη θεραπεία ο ασθενής δεν νιώθει πόνο.

Η βελτίωση είναι σταδιακή κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων.