Η τενοντίτιδα του ώμου (ή «τενοντοπάθεια» όπως την λέμε όταν επιμένει για πολλές εβδομάδες ή μήνες) αποτελεί μία από τις συχνότερες ορθοπεδικές παθήσεις. Εμφανίζεται σε νεαρή ηλικία σε αθλούμενους. Στη μέση και μεγαλύτερη ηλικία ως αποτέλεσμα φθοράς.Τενοντίτιδα Ώμου

Ο ώμος σχηματίζεται από τρία οστά: το Βραχιόνιο, την Ωμοπλάτη και την Κλείδα. Ανάμεσα σε αυτά τα οστά υπάρχουν αρκετοί τένοντες. Τένοντες ονομάζουμε τις άκρες των μυών. Έχουν σχήμα που μοιάζει με ταινία ή κορδόνι. Ρόλος τους είναι να κινούν την άρθρωση του ώμου. Στο σύνολό τους ονομάζονται «Στροφικό Πέταλο του Ώμου» (Rotator Cuff).

Οι τένοντες αυτοί και συχνότερα κάποιος που ονομάζεται υπερακάνθιος τένοντας μπορούν να υποστούν φλεγμονή ή και να κοπούν οι ίνες τους. Αυτό είναι η τενοντίτιδα ή τενοντοπάθεια του ώμου. Συμβαίνει λόγω :

  1. καταπόνησης από αθλητική δραστηριότητα ή χειρωνακτική εργασία σε κάθε ηλικία,
  2. ως αποτέλεσμα φθοράς σε μέση και μεγαλύτερη ηλικία οπότε μπορεί να μην συσχετίζεται με την δραστηριότητα ή τη χρήση του ώμου (απλώς λόγω παρόδου του χρόνου σε ανθρώπους με προδιάθεση).

Μερικές φορές οι τένοντες κατά την κίνηση του ώμου προσκρούουν (ακουμπάνε και τρίβονται) σε ένα σημείο της ωμοπλάτης που λέγεται ακρώμιο. Αυτή την προστριβή την ονομάζουμε «σύνδρομο πρόσκρουσης» και είναι συχνά εμφανιζόμενο στις τενοντίτιδες του ώμου.

Η τενοντοπάθεια εμφανίζεται ως πόνος ή ενόχληση που επιδεινώνεται με τις κινήσεις (κυρίως ανύψωση του χεριού μας ψηλά ή πίσω από την πλάτη) και μερικές φορές είναι παρών και το βράδυ ή και χειροτερεύει μετά την κατάκλιση. Ο πόνος εντοπίζεται στην περιοχή του ώμου και συνήθως επεκτείνεται προς το μπράτσο μας. Τα συμπτώματα τείνουν να επιμένουν για εβδομάδες ή σπανιότερα και μήνες μέχρι να παρέλθουν. Μπορεί επίσης στο μέλλον να εμφανιστεί ξανά ως νέο επεισόδιο. Καμιά φορά όμως η τενοντίτιδα εμφανίζει εξάρσεις όπου ο πόνος είναι έντονος και συνεχής ακόμα και αν δεν κινούμε τον ώμο μας.

Η τενοντοπάθεια του ώμου, αν και συνήθως αντιμετωπίζεται, μπορεί να οδηγήσει μερικές φορές σε α) δυσκαμψία (δυσκολία του χεριού να φθάσει ψηλά ή πίσω από την πλάτη ή στον άλλο ώμο), β) προοδευτική ρήξη (σκίσιμο) των ινών των τενόντων, γ) παθολογική εναπόθεση ασβεστίου στους τένοντες που προκαλεί επιπλέον ενοχλήματα, δ) μείωση της δύναμης του ώμου.

Ο ιατρός θα λάβει το ιστορικό σας, θα κάνει κλινική εξέταση (θα εξετάσει σημεία και κινήσεις που ενοχλούν) και εάν κρίνει σκόπιμο θα ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις όπως ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική.

Η θεραπεία που θα σας προταθεί για την αντιμετώπιση της τενοντοπάθειας του ώμου είναι η εξής:

  • Ανάπαυση – Αποφυγή χρήσης άνω άκρου σε θέσεις που προκαλείται πόνος (συνήθως όχι υψηλότερα από το επίπεδο του ώμου)
  • Αντιφλεγμονώδη χάπια και παυσίπονα
  • Τοπικές ενέσεις: Κορτιζόνης ή PRP. Οι ενέσεις προτείνονται όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά ή όταν έχουν χρονίσει ή όταν η ανάπαυση και η φαρμακευτική αγωγή έχουν αποτύχει να μειώσουν τον πόνο
  • Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας: Περιλαμβάνει αναλγητικά μέσα (μηχανήματα) και προοδευτικό πρόγραμμα ασκήσεων για αντιμετώπιση της δυσκαμψίας και την ενδυνάμωση των τενόντων του ώμου. Το πρόγραμμα αυτό είναι συχνά αποτελεσματικό αρκεί κανείς να το ακολουθήσει για αρκετές εβδομάδες
  • Αρθροσκόπηση: Η αρθροσκόπηση, που είναι χειρουργική επέμβαση μέσω μικρών οπών στον ώμο, εφαρμόζεται κυρίως όταν: α) Τα φάρμακα, οι ενέσεις και η φυσικοθεραπεία δεν μείωσαν τις ενοχλήσεις του ασθενούς παρότι παρήρθαν τρεις μήνες προσπαθειών, β) όταν έχει συμβεί πλήρη ρήξη (σκίσιμο) των τενόντων, γ) σε αθλητές όπου η συντηρητικές θεραπείες δεν προβλέπεται να αποδώσουν. Κατά τη αρθροσκόπηση ράβονται οι σκισμένοι τένοντες, καθαρίζονται τα οστεόφυτα (προεξοχές οστών) ώστε να υπάρχει ικανοποιητικός χώρος να κινούνται οι τένοντες, αφαιρούνται παθολογικές εναποθέσεις ασβεστίου από τους τένοντες. Μετά την αρθροσκόπηση ο ασθενής εξέρχεται αυθημερόν για το σπίτι του. Ακολουθεί πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για τους επόμενους μήνες.