Τα αιμοπετάλια είναι μία από τις τρεις κατηγορίες κυττάρων του αίματος. Είναι γνωστά για το ρόλο τους στην πήξη του αίματος και την επούλωση βλαβών μετά από τραυματισμούς. Μέσα στα αιμοπετάλια περιέχονται ουσίες που ονομάζονται αυξητικοί παράγοντες (growth factors). Οι αυξητικοί παράγοντες είναι ουσίες του αίματος που ρυθμίζουν προβλήματα των οστών, των τενόντων, των μυών, των συνδέσμων και των χόνδρων.

Όταν από το αίμα μας απομονώσουμε και συγκεντρώσουμε τα αιμοπετάλια και τους αυξητικούς παράγοντες τότε δημιουργούμε το PRP (Platelet Rich Plasma) που σημαίνει Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια. Στο PRP περιέχονται αιμοπετάλια και αυξητικοί παράγοντες σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

prpΠως δρα το PRP;

Η ένεση PRP σε μια χρόνια τενοντίτιδα ή χόνδρινη βλάβη προσφέρει στην περιοχή αυτή ποσότητες αυξητικών παραγόντων σε πολλαπλάσιες συγκεντρώσεις σε σχέση με αυτές που μπορεί να προσφέρει η κυκλοφορία του αίματος σε εκείνο το σημείο. Οι αυξητικοί παράγοντες ξεκινούν και επιταχύνουν μια διαδικασία επιδιόρθωσης/επούλωσης της βλάβης μέσω προσέλκυσης κυττάρων, πολλαπλασιασμού τους, ωρίμανσης και παραγωγής ουσιών όπως το κολλαγόνο και μη κολλαγονικών πρωτεινών. Τελικά η περιοχή αυτή θα αποκτήσει ξανά μια πιο φυσιολογική δομή και σύσταση.

Ενεση PRP

Ποιες παθήσεις μπορεί να αντιμετωπισθούν με PRP;

Το PRP χρησιμοποιείται σε δύσκολα, χρόνια ή εμμένοντα προβλήματα του σκελετού όταν οι συνηθισμένες μέθοδοι όπως φαρμακευτική αγωγή και η φυσικοθεραπεία δεν έχουν προσφέρει. Έτσι λοιπόν μπορεί να βοηθήσει κυρίως στη θεραπεία των:

  • Τενοντίτιδων στον Ώμο, στον Αγκώνα, στο Ισχίο, στο Γόνατο, στον Αχίλλειο
  • Μυϊκών τραυματισμών
  • Βλάβες Χόνδρων Γόνατος, Ώμου, Ισχίου, Αστραγάλου

αλλά και σε:

  • Αρχόμενη και Μέτρια Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος, Ισχίου, Ώμου, Ποδοκνημικής
  • Συμπληρωματικά σε Επεμβάσεις αθλητικών κακώσεων (π.χ χιαστός, ώμος)

θεραπεία PRP σε αρθρώσεις σώματος

Εικ. Η θεραπεία εφαρμόζεται σε όλες τις αρθρώσεις του σώματος

Πως γίνεται η θεραπεία PRP;

Είναι σημαντικό να τονισθεί πως χρησιμοποιείται το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Η διαδικασία της θεραπείας είναι πολύ απλή και περιλαμβάνει τέσσερα στάδια:

  • Λαμβάνουμε λίγο αίμα από το χέρι του ασθενούς, όπως σε γίνεται σε μια συνηθισμένη αιμοληψία
  • Συμπυκνώνουμε το αίμα του ασθενούς με μια διαδικασία που λέγεται φυγοκέντρηση
  • Αναρροφούμε το PRP
  • Κατόπιν με τοπική αναισθησία και τη βοήθεια του υπερηχογράφου κάνουμε ένεση στην περιοχή του σώματος που θέλουμε να θεραπεύσουμε (π.χ γόνατο, ώμος, αγκώνας, πόδι)

Διαδικασία θεραπείας PRP

Εικ. Διαδικασία θεραπείας PRP

ένεση PRP στον αγκώνα

Φωτογραφία ένεσης PRP στον αγκώνα

Είναι η θεραπεία πολύπλοκη ή επώδυνη;

Η θεραπεία είναι απλή και ολοκληρώνεται σε περίπου 20 λεπτά. Μπορεί να γίνει το ίδιο καλά στο ιατρείο ή στο χώρο του νοσοκομείου (χωρίς εισαγωγή). Είναι ανώδυνη διότι γίνεται υπό τοπική αναισθησία. Μετά τη θεραπεία συνιστούνται 1-2 ημέρες σχετικής ανάπαυσης, λήψη απλών παυσίπονων (αν χρειασθεί) και τίποτα ειδικό ή περιοριστικό για την καθημερινότητα.

Πόσες θεραπείες απαιτούνται;

Αναλόγως της πάθησης και της σοβαρότητας του προβλήματος η θεραπεία PRP μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί. Στις τενοντίτιδες συνήθως απαιτούνται μία με δύο ενέσεις. Αν χρειασθεί, η επανάληψη της θεραπείας αυτή γίνεται σε λίγες εβδομάδες. Στις χόνδρινες βλάβες και την οστεοαρθρίτιδα συνήθως γίνονται τρεις θεραπείες (κάθε επτά με δέκα ημέρες)

Πότε αναμένεται βελτίωση των συμπτωμάτων;

Το PRP δεν είναι φάρμακο. Είναι συμπυκνωμένα κύτταρα και ουσίες που φυσιολογικά υπάρχουν στο αίμα μας. Έτσι περιμένουμε να ξεκινήσει μια διαδικασία επιδιόρθωσης που τελικά θα προσφέρει μείωση του πόνου και βελτίωση της λειτουργίας του χεριού ή του ποδιού. Θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες για να γίνει φανερή η βελτίωση.

Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις η θεραπεία ολοκληρώνεται με ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας και κατάλληλων ασκήσεων που θα σας υποδειχθούν από τον ιατρό.

Ποια η επιτυχία της θεραπείας;

Η επιτυχία της θεραπείας είναι μεγάλη για διάφορες τενοντίτιδες ενώ είναι βοηθητική σε χόνδρινες βλάβες και οστεοαρθρίτιδα. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως η θεραπεία πρέπει να εφαρμόζεται σε προβλήματα που επιμένουν και χρονίζουν (π.χ άνω των 6 εβδομάδων) και αφού έχουν αποτύχει τα συνηθισμένα θεραπευτικά μέσα όπως φάρμακα, ενέσεις κορτιζόνης ή φυσικοθεραπεία. Αποτελεί έτσι πολλές φορές το τελευταίο συντηρητικό μέσο ώστε να αποφύγει κάποιος ασθενής το χειρουργείο

Υπερηχογράφημα επιγονατιδικού τένοντα πριν και μετά τη θεραπεία PRP

Εικ. Υπερηχογράφημα επιγονατιδικού τένοντα πριν και μετά τη θεραπεία PRP

Υπάρχουν κίνδυνοι από τη θεραπεία PRP;

Σε γενικές γραμμές αποτελεί μια πολύ ασφαλή θεραπεία. Δεν υπάρχουν παρενέργειες διότι δεν περιέχει φάρμακα. Δεν υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης νοσημάτων διότι πρόκειται για το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Μερικές φορές υπάρχει τοπική ενόχληση για λίγες ημέρες που αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Η πιθανότητα μικροβιακής φλεγμονής υπάρχει θεωρητικά αλλά είναι κάτω του 0,5 % διότι κατά τη θεραπεία εφαρμόζονται οι γνωστοί κανόνες αντισηψίας. Επίσης δεν έχει αναφερθεί ως τώρα επιδείνωση της πάθησης μετά από θεραπεία με PRP

Ποιο είναι το προσδοκώμενο όφελος για τον ασθενή;

Σκοπός της θεραπείας είναι η μείωση του πόνου και η ομαλοποίηση τη λειτουργικότητας της άρθρωσης έτσι ώστε να είναι δυνατή η επάνοδος σε αθλητικές δραστηριότητες και την εργασία.

Πάρα πολύ διάσημοι αθλητές από διαφορετικά αθλήματα (Tiger Woods, Rafael Nadal, LeBron James) έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με PRP.

PRP Αθλητές PRP Αθλητἐς