facebook

youtube

Χρήστος Θ. Θανασάς MD, MSc, FEBOT
Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Υπηρεσίες

  • Αρθροσκόπηση Γόνατος, Ώμου και Ισχίου
  • Βλαστοκύτταρα, PRP, Αναγεννητική Ιατρική
  • Υπερηχογραφικά Κατευθυνόμενες Ενέσιμες Θεραπείες
  • Τενοντίτιδες & Ρήξεις Τενόντων
  • Βλάβες Χόνδρων & Οστεοαρθρίτιδα
  • Αρθροπλαστικές Ελάχιστης Επεμβατικότητας

Η «Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα» του ώμου είναι η συγκέντρωση και εναπόθεση ασβεστίου μέσα στους τένοντες του ώμου. Πρόκειται για μια τενοντίτιδα που προκαλεί περισσότερα ενοχλήματα από την απλή τενοντίτιδα. Mερικές φορές ο πόνος είναι εξαιρετικά έντονος. Άλλοτε ο ασθενής έχει ιστορικό ενοχλήσεων στον ώμο ενώ άλλοτε μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά.

asbestopoios tenontitida sigkentrvsh asbestioy  asbestopoios tenontitida aktinografia 

Εικ. απεικόνιση και ακτινογραφία ασβεστοποιού τενοντίτιδας

Τι συμβαίνει;
Σε κάποιες τενοντίτιδες του ώμου ασβέστιο αρχίζει να συγκεντρώνεται σε κάποιο σημείο του τενόντιου πετάλου του ώμου (συνηθέστερα στον υπερακάνθιο τένοντα ) σχηματίζοντας μια μάζα ασβεστίου. Αυτό προκαλεί πίεση στον τένοντα και συγχρόνως έντονη φλεγμονώδη αντίδραση. Ο πόνος που προκαλείται μπορεί να είναι συνεχόμενος με τους ασθενείς να αναζητούν ιατρική φροντίδα για άμεση αντιμετώπισή του.

asbestopoios tenontitida ponos

Ποια είναι αντιμετώπιση;
Λόγω του έντονου πόνου απαιτείται συνδυασμός αντιφλεγμονώδους και παυσίπονης αγωγής με τη συμβουλή του ιατρού. Συχνά όμως αυτό δεν είναι αρκετό οπότε συνιστάται ένεση κορτιζόνης στον ώμο η οποία έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Τα έντονα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές μέρες μέχρι να υποχωρήσουν. Συνήθως ακολουθεί μια περίοδος εβδομάδων μέχρι την πλήρη ανάρρωση όπου συνήθως θα χρειαστεί παυσίπονη αγωγή και φυσιοθεραπευτικά μέσα για την μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων η συγκέντρωση του ασβεστίου στον τένοντα σταδιακά απορροφάται και εξαφανίζεται.

Τι γίνεται σε περίπτωση που η επασβέστωση και τα συμπτώματα επιμένουν;

Υπάρχουν πράγματι κάποιες περιπτώσεις όπου αν και τα συμπτώματα μειώνονται αρχικά στη συνέχεια παραμένουν ενοχλητικά για αρκετές εβδομάδες ή μήνες. Ο ασθενής έχει δοκιμάσει θεραπείες όπως διάφορα φυσιοθεραπευτικά μέσα και ενέσεις κορτιζόνης και παρόλα αυτά έχει συνεχόμενες καθημερινές ενοχλήσεις στις δραστηριότητές του ή και στον ύπνο του. Σε αυτές τις περιπτώσεις η καταλληλότερη λύση ήταν η αρθροσκόπηση του ώμου για την αφαίρεση της επασβέστωσης που είναι και η αιτία του πόνου. Η αρθροσκόπηση βέβαια είναι μια χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την εμμένουσα ασβεστοποιό τενοντίτιδα χωρίς χειρουργείο;

Ναι υπάρχει. Λέγεται “Barbotage” και πρόκειται για αποσυμπίεση και αφαίρεση της ασβέστωσης χωρίς τη διαδικασία του χειρουργείου και της γενικής αναισθησίας.
Γίνεται με τη βοήθεια του υπερήχου και μιας βελόνας. Με τη χρήση του υπερήχου εντοπίζεται το σημείο της επασβέστωσης στον ώμο. Κατόπιν μια βελόνα κατευθύνεται εκεί και τρυπά την επασβέστωση αποσυμπιέζοντας τον τενόντα που πάσχει. Συγχρόνως «ξεπλένεται» η επασβέστωση με χρήση φυσιολογικού ορού μέσω της βελόνας. Στο τέλος της διαδικασίας συχνά εγχέεται κορτιζόνη στην περιοχή που ήταν η απασβέστωση.

asbestopoios tenontitida enesh  asbestopoios tenontitida yperhxografhma 

Εικ. απεικόνιση ένεσης στον ώμο και υπερηγογράφημα με το σημείο επασβέστωσης

Χρειάζεται αναισθησία για τη θεραπεία Barbotage;

Δεν χρειάζεται γενική αναισθησία. Χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία μόνο στο σημείο της βλάβης.

Χρειάζεται εισαγωγή στο Νοσοκομείο;

Όχι η θεραπεία Barbotage μπορεί να γίνει στα εξωτερικά ιατρεία.

Πόση ώρα διαρκεί;

Συνήθως χρειάζονται λιγότερο από 20 λεπτά για την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ακολούθως ο ασθενής παραμένει για λίγα λεπτά για παρακολούθηση και κατόπιν μπορεί να επιστρέψει σπίτι του. Για εκείνη την ημέρα και για μία - δύο μέρες ακόμα καλό είναι να ξεκουράσει τον ώμο του και να αποφύγει την οδήγηση.

Είναι αποτελεσματική;

Η αποτελεσματκότητα της είναι πάνω από 70%. Η αφαίρεση της επασβέστωσης μπορεί να μην είναι πάντα πλήρης και αυτό για λόγους αποφυγής ταλαιπωρίας του ασθενούς και προστασίας του τένοντα. Όμως το σημαντικό είναι πως η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών νιώθει σημαντική μείωση του πόνου.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές της ένεσης Barbotage είναι σαφώς λιγότερες από αυτές της αρθροσκόπησης και της γενικής αναισθησίας (όπου είναι ήδη χαμηλές). Αυτό που πρέπει να ξέρει ο ασθενής είναι πως ίσως για μία ή δύο ημέρες τα ενοχλήματα του ίσως γίνουν εντονότερα μέχρι να νιώσει οριστική βελτίωση. Γι αυτό θα χορηγηθεί κατάλληλη παυσίπονη αγωγή. Σε σχέση με άλλες εναλλακτικές θεραπείες τα ενοχλήματα αυτά είναι λιγότερα ( Shock Wave Therapy ή Αρθροσκόπηση).

Αν αποτύχει τι επιλογές υπάρχουν;

Σε περίπτωση που η μείωση των συμπτωμάτων δεν είναι ικανοποιητική τότε επαναλαμβάνεται η θεραπεία σε 3-4 εβδομάδες με μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας. Σε κάθε περίπτωση η τελευταία λύση είναι η αρθροσκόπηση.

asbestopoios tenontitida epityxia

Συμπερασματικά η αφαίρεση επασβέστωσης του ώμου με τη μέθοδο Barbotage είναι αποτελεσματική, απλή στη εφαρμογή της, δεν απαιτεί γενική αναισθησία και νοσηλεία ενώ οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές είναι συγκριτικά λιγότερες. Αποτελεί μια πολύ καλή θεραπευτική επιλογή για την εμμένουσα ασβεστοποιό τενοντίτιδα του ώμου.

signs